Ajuntament d'Andratx

Inici -> El Municipi -> Cultura i folklore

Cultura i folklore

Tornar Imprimir

Concierto

FOLKLORE

La música, el ball i la roba antiga formen part de la  tradició i les costums d'Andratx. En són testimoni:

La Coral Municipal d'Andratx

La Coral té els seus orígens en una proposta de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament, el 1989; encara que no va ser fins el 25 de gener de 1990 quan es va tramitar la seva creació. La seva presentació oficial va coincidir amb la II Festa de Germanor Andritxola del mateix any. Uns anys més tard es va crear la Coral Infantil. Han fet concerts al nostre municipi, a altres pobles de les Illes i fora d'elles. Del seu ampli repertori destaquen les sarsueles. Actualment, la Coral Municipal està composta per una quarantena de persones; i la Infantil, una trentena de nins.

La Banda de Música d'Andratx

La Banda va ser organitzada, l'any 1994, per la Regidoria de Cultura i un professor de música. La seva primera actuació va ser aquell mateix any a la processó de Setmana Santa i, des de llavors, la seva feina no ha aturat. Han tocat a tots els nuclis del municipi, a diversos pobles de l'illa i també fora d'ella, com a València i a Toledo.

El grup folklòric Aires d'Andratx

És un grup amb molta tradició a Andratx. Ha actuat a les Illes i a diferents llocs de la península i de l'estranger. També ha participat a diferents concursos de folklore, tant a l'illa com a l'exterior i ha obtingut diversos premis, especialment el del Concurs Internacional de Folklore de Mallorca. Aquesta agrupació està composta per un grup de ball amb dues seccions, una adulta i una infantil; una escoleta de ball per a nins petits i una rondalla de música. De les seves activitats cal destacar la recuperació de peces musicals i de ball típiques i tradicionals del terme, a més de la realització de desfilades de roba antiga.

CULTURA

L'agenda cultural és molt extensa i variada durant tot l'any, encara que és a l'estiu i coincidint amb la temporada turística, quan els actes, concerts i espectacles es multipliquen.

Una cita molt esperada en tot el municipi són les populars Nits a la fresca. Es tracta de tot un programa lúdic, l'objectiu del qual és proporcionar una nit entretinguda i amena a l'espectador, quan la calor de l'estiu convida a sortir al carrer i gaudir de l'oci nocturn. La música, la dansa, el teatre i el cinema són els protagonistes que es donen cita a l'aire lliure, durant els mesos de juliol i agost, a la clastra de Son Mas, a Andratx; i en diferents llocs, en la resta del municipi.

Dintre de la programació musical anual de concerts, les populars sarsueles són les més sol·licitades pel públic. Aquestes representacions líriques se celebren durant els mesos de juny i juliol, i compten amb la col·laboració de la Coral Municipal d'Andratx, la Coral Infantil i el Grup Folklòric Aires d'Andratx. També resulten de gran interès els concerts que tenen lloc dintre del programa "Un Hivern a Mallorca".

El teatre té una gran tradició a Andratx, prova d'això és la Mostra de Teatre Municipal que se celebra, anualment, en el teatre de Sa Teulera, en la qual participen grups de teatre locals i de la resta de la illa. El Festival Internacional de Marionetes és la cita dels més petits amb el teatre. Les representacions tenen lloc en el teatre de sa Teulera d'Andratx; en la plaça de s'Arracó i en el moll del Port d'Andratx.

Les exposicions també tenen un lloc dintre dels actes culturals d'Andratx, les quals es poden visitar en els diferents espais artístics.

També es duen a terme iniciatives per fomentar la creació artística i literària, com són els Premis Andratx.

Data última modificació: 14/06/2012 a les 09:41


Ajuntament d'Andratx -  Av. de la Curia, 1 . 07150 Andratx
Telèfon: 971-628000 Fax: 971-136552
Correu electrònic: sac@andratx.cat